BouMatic Xcalibur 360EX körforgós fejőberendezés
Xcalibur 360EX körforgós fejőberendezés

BouMatic Xcalibur 360EX

Körforgó rendszerű fejőberendezés nagyüzemi tehenészetek számára

Az egyedüli hosszú (17+ év) élettartamú, valóban nagyüzemek számára tervezett körforgó fejőberendezés, ami ma Magyarországon üzemel!

Kategóriájában a legjobb!

A nagyüzemi, 1200-4000 tehenet tartó tehenészetek számára kialakított Xcalibur 360EX fejőberendezést 24 óra / 7 nap fejésre tervezték.

Kialakítása, szerkezete, a felhasznált anyagok és a beépített elektronikus eszközök minősége, továbbá az automatizálás színvonala azt a célt szolgálja, hogy az adott igényeket bármilyen körülmények között maradéktalanul ki tudja elégíteni az év 365 napján.

Stabil, robusztus platform

A platform gyűrű alakú padozata szálerősített, gyárilag előkészített vasalattal ellátott beton, amely az előre összeszerelt vázszerkezetre helyezett tüzihorganyzott „zsaluzatra” kerül öntésre.

A platform nagy szilárdságú, kenést nem igénylő műanyag görgőkön gördül. Az alátámasztó görgők tervezett élettartama a fejőberendezés elvárható élettartamának felel meg, ezen időszak alatt cserélni nem szükséges.

Xcalibur 360EX platform
Xcalibur 360EX platformját alátámasztó görgősor

Integrált kabinetszekrények

A platformra erősített, alacsony profilú kabinetszekrények tartalmaznak konzolt a SmartDairy menedzsment rendszer hardver komponenseinek befogadására, bennük kapnak helyet a készülékleemelő munkahengerek és a mosótálcák.

Xcalibur 360EX kabinetszekrények
Xcalibur 360EX kabinetszekrények

Megbízható hajtásrendszer

A több egységből álló elektromos hajtásrendszer megbízhatóság szempontjából páratlan a maga nemében. Légrugók biztosítják a sima indítást és gyorsítást, vészleállítás esetén pedig a fékút kevesebb, mint 2 cm.

Az elektromos hajtóművek teljesítménye egyenként is elegendő a platform mozgatásához, azaz egy hajtómű meghibásodása esetén a berendezés működőképes marad.

Xcalibur 360EX hajtásblokk
Xcalibur 360EX hajtásblokk

Központi kuplung

A platformra épített kiszolgáló egységek tápellátása központi elosztó egységen (kuplung) keresztül történik. A berendezés központi kuplungja tartalmazza:

  • a vákuum elosztót,
  • az erőátviteli elosztót,
  • a tejelosztót,
  • az elektronikus elosztót a számítógépes telepirányítási rendszer részére.
Xcalibur 360EX központi kuplung
Xcalibur 360EX központi kuplung

Funkcionális egységek

Az acélváz szerkezeti kialakítása lehetővé teszi a funkcionális egységek (pulzációs rendszer elemei, szűrt levegős hálózat, tejleválasztó és tejvezeték, mosóvezeték, tejmérők stb.) elhelyezését.

Xcalibur 360EX funkcionális egységek
Xcalibur 360EX funkcionális egységek

Tehénkomfort és -biztonság

Sima működés, letisztult dizájn, modern vonalak és kiválóan megoldott tehén be- és kiléptetés.

A belépő oldalon a bejárati folyosó 1,5 állásszélességre bővül a folyamatos és zavartalan tehénforgalom elősegítése érdekében. Mindkét forgási irányban működő, induktív érzékelőkkel ellátott biztonsági kapu gondoskodik a tehenek testi épségéért.

A platform elhagyásához 4 fejőállás áll rendelkezésre. Ultrahangos érzékelő figyeli a kilépő teheneket, és azonnal reagál, ha van olyan egyed, amely nem lépett ki teljesen a fejőállásból.

Xcalibur 360EX tehénkomfort
Xcalibur 360EX tehénkomfort

Kezelői hatékonyság

Az automatikus levétel után a fejőkészülékek a platform alá, kb. térdmagasságban ereszkednek le, és így haladnak el a híd alatt is: nem akadályozzák sem a be- és kilépő teheneket, sem a fejőszemélyzetet.

A készüléklift funkciónak köszönhetően felhelyezés előtt a rendszer automatikusan a platform magasságába emeli fel a fejőkészüléket, megkönnyítve és felgyorsítva a felhelyezési műveletet.

Xcalibur 360EX készüléklift
Xcalibur 360EX készüléklift

Biztonsági elemek

Az automatikus biztonsági rendszereken kívül kézi működtetésű köteles biztonsági kapcsoló van a platform külső kerületén, illetve a pince szinten. A külső kapcsolóval történt megállítás után a forgás újra indítható, a belső kapcsoló viszont reteszelt kapcsoló, a rendszer csak beavatkozással indítható újra.

A biztonsági szőnyeg a kilépő híd előtt kerül elhelyezésre. Ha kényszerítő körülmény hatására a dolgozó rálép, a platform forgását azonnal megállítja.

Xcalibur 360EX
Xcalibur 360EX fejés közben